Alergeny

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI


1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowi tą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.

¹Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

PIEROGI:

CIASTO - mąka pszenna, woda (1)
- leniwe: twaróg, mąka pszenna + masło/margaryna, bułka tarta (1, 7) - z twarogiem na słodko: twaróg półtłusty, cukier waniliowy, budyń śmietankowy (1, 3, 7) - z twarogiem i malinami: twaróg półtłusty, cukier waniliowy, owoce – maliny, budyń śmietankowy (1, 3, 7) - z owocami: owoce – truskawka/ borówka amerykańska (1) - ruskie: ziemniaki, twaróg, cebula, suszona włoszczyzna, sól, pieprz + okrasa/ cebula (1, 7, 9) - z kaszą gryczaną i twarogiem: kasza gryczana, twaróg półtłusty, suszona włoszczyzna, cebula, pieprz + okrasa (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z marchewką i dojrzewającym serem: marchewka, ser żółty dojrzewający, np. Grana Padano, papryka chilli, cukier, śmietanka 30%, suszona włoszczyzna + masło/margaryna, bułka tarta (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z kapustą i grzybami leśnymi (pieczarkami): kapusta kiszona, grzyby leśne (podgrzybek, koźlarz, pieczarka), cebula, sos sojowo-grzybowy, pieprz, suszona włoszczyzna, cukier + okrasa/ cebula (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z pieczarkami i żółtym serem: pieczarki, żółty ser, zioła prowansalskie, jajko, suszona włoszczyzna + masło/margaryna (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - ze szpinakiem i serem feta: szpinak siekany, ser feta, czosnek granulowany, suszona włoszczyzna, bułka tarta + masło/margaryna, jajko (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z kaszą, pieczarkami i słonecznikiem: kasza gryczana, pieczarki, słonecznik, por, suszona włoszczyzna, pieprz, gotowany ziemniak + okrasa/ cebula (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - ruskie z boczkiem wędzonym: ziemniaki, twaróg, boczek, wędzony, cebula, suszona włoszczyzna, pieprz, majeranek + okrasa (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - kapustą i mięsem: kapusta kiszona, mięso wieprzowe pieczone, cebula, suszona włoszczyzna, pieprz + okrasa (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z kaszą gryczana i mięsem: kasza gryczana, mięso wieprzowe pieczone, majeranek, cebula, suszona włoszczyzna, pieprz + okrasa (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z wątróbka drobiową i warzywami: wątróbka drobiowa, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, pieprz ziołowy, suszona włoszczyzna, cukier, przyprawa w płynie, czosnek granulowany + masło/margaryna, bułka tarta (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z mięsem wieprzowym: pieczone mięso wieprzowe, majeranek, czosnek granulowany, pieprz + okrasa (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - ze szpinakiem i boczkiem wędzonym: szpinak liść, boczek wędzony, suszona włoszczyzna, czosnek granulowany, pieprz, majeranek + okrasa (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - ze szpinakiem i mięsem wieprzowym: szpinak liść, mięso wieprzowe, włoszczyzna, czosnek granulowany, suszona włoszczyzna, pieprz, śmietanka 30% + sos chilli słodko-pikantny (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z mięsem drobiowym i żółtym serem: mięso drobiowe, żółty ser, sól ziołowa do pieczonego kurczaka, natka pietruszki, bułka tarta, śmietanka 30% + sos paprykowy, świeży koper (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - z mięsem drobiowym i suszonymi pomidorami: mięso drobiowe, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, suszona włoszczyzna, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, oregano, cukier + cebula (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11)

ZUPY:
- barszcz czerwony czysty: woda, burak czerwony, jabłko, czosnek, majeranek, ocet spirytusowy, pieprz, cukier, cebula (9) - rosół drobiowy z makaronem: woda, mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, liść laurowy, pieprz, przyprawa w płynie, suszona włoszczyzna + makaron (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - pomidorowa z makaronem: bulion drobiowy, pomidory krojone bez skórki, koncentrat pomidorowy, suszona włoszczyzna, pieprz, cukier, śmietanka 30% + makaron (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - flaczki wołowe: woda, flaki wołowe krojone, świeże mięso wołowe, suszona włoszczyzna, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, mąka pszenna (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - żurek z jajkiem: woda, kiełbasa biała wieprzowa, boczek wędzony, włoszczyzna, zakwas żur, czosnek granulowany, majeranek, suszona włoszczyzna, śmietanka 30%, jajko na twardo (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - krzepka: woda, włoszczyzna, ziemniaki, mięso wieprzowe, papryka czerwona świeża, fasolka szparagowa, suszona włoszczyzna, przyprawa w płynie, papryka słodka, mąka pszenna, pieprz czarny (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11)

DANIA OBIADOWE:
- placki ziemniaczane: ziemniaki, cebula, jajko, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek (1, 3, 9) - filet drobiowy z grilla: mięso drobiowe, sól ziołowa do pieczonego kurczaka (9) - filet drobiowy panierowany: mięso drobiowe, sól, pieprz, jajko, mąka pszenna, bułka tarta (1, 3, 9) - filet drobiowy po parysku: mięso drobiowe, sól, pieprz, jajko, mąka pszenna (1, 3, 9) - filet drobiowy po hawajsku: mięso drobiowe, sól, pieprz, mąka pszenna, ananas, ser żółty (1, 3, 7, 9) - kotlet schabowy panierowany: mięso wieprzowe, sól, pieprz czarny, mąka, jajko, bułka tarta (1, 3, 9) - schab po góralsku: mięso wieprzowe, sól, pieprz czarny, mąka pszenna, kapusta zasmażana (1, 9) - schab z grilla na sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: mięso wieprzowe, sól ziołowa do pieczonego kurczaka, sos z suszonych pomidorów (pomidor suszony, cebula, czosnek, olej z suszonych pomidorów, śmietanka 30%, sól, pieprz (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - filet drobiowy ze szpinakiem, zapiekany z żółtym serem: mięso drobiowe, sól, pieprz, mąka pszenna, szpinak liść, czosnek granulowany, śmietanka 30%, ser żółty (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - filet drobiowy z pieczarkami i serem feta, w sosie śmietanowo-serowym: mięso drobiowe, sól, pieprz czarny, pieczarka, ser feta, papryczki piri-piri, śmietanka 30%, ser żółty, bulion drobiowy (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - kotlet de volaille: mięso drobiowe, sól, pieprz czarny, masło, jajko, bułka tarta (1, 3, 7, 9) - placek po węgiersku: ziemniaki, cebula, jajko, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek , mięso wieprzowe, papryka, pieczarka, ogórek konserwowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz czarny, cukier, zioła prowansalskie, czosnek granulowany (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11)

NALEŚNIKI:
CIASTO - mąka pszenna, jajko, woda (1, 3, 7)
- z twarogiem na słodko: twaróg półtłusty, cukier waniliowy, cukier, śmietana 18% (1, 3, 7) - z twarogiem, brzoskwiniami i czekoladą: twaróg półtłusty, cukier waniliowy, cukier, śmietana 18%, brzoskwinie w syropie, plewa o smaku czekoladowym (1, 3, 7) - z jabłkami i czekoladą: jabłka prażone, polewa o smaku czekoladowy, cukier puder (1, 3, 7) - z bananem i czekoladą: syrop o smaku kokosowym, dżem malinowy, banan, polewa o smaku czekoladowy, cukier puder (1, 3, 7) - z pieczarkami, żółtym serem i ostrą papryką - pieczarki, żółty ser, papryka piri-piri, rosół o smaku wędzonki (1, 3, 7, 9) - z mięsem drobiowym i pieczarkami – mięso drobiowe, pieczarka, suszona włoszczyzna, pieprz, zioła prowansalskie, śmietana 18%, mąka pszenna (1, 3, 7, 9) - ze szpinakiem i mięsem wieprzowym, z pikantnym sosem: szpinak liść, mięso wieprzowe, włoszczyzna, czosnek granulowany, suszona włoszczyzna, pieprz, śmietanka 30%, sos chilli słodko-pikantny (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11)

KROKIETY:
CIASTO - mąka pszenna, jajko, woda (1, 3)
PANIERKA – jajko, bułka tarta (1, 3)
- z mięsem wieprzowym: pieczone mięso wieprzowe, majeranek, czosnek granulowany, pieprz + panierka (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - z kapustą i mięsem wieprzowym: kapusta kiszona, mięso wieprzowe pieczone, majeranek, cebula, suszona włoszczyzna, pieprz + panierka (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - z kapustą i grzybami leśnymi (pieczarkami): kapusta kiszona, grzyby leśne (podgrzybek, koźlarz, pieczarka), cebula, sos sojowo-grzybowy, pieprz, suszona włoszczyzna, cukier + panierka (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11) - ze szpinakiem i serem feta: szpinak siekany, ser feta, czosnek granulowany, suszona włoszczyzna, bułka tarta + panierka (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11)

SOSY:
- czosnkowy: czosnek świeży, majonez, cytryna, pieprz biały, cukier (3, 7) - koperkowy: jogurt/ śmietana 18%, sos koperkowy, świeży koper, cukier (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - ketchup: pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy i ich ekstrakty, substancja konserwująca: benzoesan sod (1) - śmietana słodka: śmietana 18%, cukier waniliowy, cukier (7) - sos paprykowy: bulion drobiowy, papryka czerwona słodka – przyprawa, papryka chilli, sól ziołowa do pieczonego kurczaka, suszona mieszanka warzyw, pieprz, mąka pszenna, śmietanka 30% (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11)

SURÓWKI:
- z białej kapusty: kapusta biała, marchew, sól, cukier, ocet spirytusowy/ kwasek cytrynowy, pieprz czarny - z kiszonej kapusty: kapusta kiszona (kapusta biała, marchew, sól), cebula, olej rzepakowy, cukier, pieprz czarny (1, 9, 10, 11) - z marchwi i jabłka: marchewka, jabłko, kwasek cytrynowy, cukier - z buraczków: burak, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbian potasu, cebula, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, pieprz czarny (1, 9, 10, 11) - z ogórków – mizeria: ogórki świeże, sos koperkowy (1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) - z kapusty zasmażanej: kapusta kiszona, kminek, cukier, cebula, przyprawa w płynie, sól, pieprz czarny, bulion drobiowy (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11)